Tiny house (Küçük ev hareketi olarak da bilinir), yaşam alanlarının küçültülmesini, basitleştirilmesini ve özünde "daha azıyla yaşamayı" savunan mimari ve sosyal bir harekettir. 2018 Uluslararası Konut Kanunu, Ek Q Tiny Houses'a göre, küçük bir ev "çatı katları hariç, maksimum 37 metrekare (400 fit kare) taban alanına sahip bir konut birimidir." Tiny House terimi bazen "mikro ev" ile birbirinin yerine kullanılır. Küçük konutlar öncelikle daha basit yaşama dönüşü temsil ederken, hareket aynı zamanda mevcut konut endüstrisi için potansiyel bir çevre dostu çözüm ve barınak sıkıntısı çeken bireyler için uygulanabilir bir geçiş seçeneği olarak görülüyordu.

Bu ayrım önemlidir, çünkü birçok insan küçük evleri boş arsalara yerleştirmek ister, ancak küçük bir evde bir konut birimi için gerekli olan, gerekli olanaklardan herhangi biri yoksa, o zaman bu bir yardımcı yapıdır ve birincil olarak aynı arsaya yerleştirilmelidir. 
Küçük bir evde yaşamak için çeşitli nedenler vardır. Bu yaşam tarzına giren birçok insan, hayatta neye değer verdiklerini yeniden düşünür ve topluluklarını güçlendirmek, çevreyi iyileştirmek, aileleriyle vakit geçirmek veya para biriktirmek için daha fazla çaba göstermeye karar verir. 

Tiny House Tarihi


Tiny House'un öncüsü, 19. yüzyılın sonlarından 1930'ların Büyük Buhranı'na kadar şehirli siyah Amerikalılar arasında yaygın olarak kullanılan küçük, dar, tek katlı bir bina olan avcı kulübesiydi.
Bu evlerin birkaçının ikiden fazla yatak odası olmasına rağmen, New Orleans gibi Güney Amerika Birleşik Devletleri şehirlerindeki tüm mavi yakalı ailelere konaklamalarını sağladılar.
Henry David Thoreau ve Walden adlı kitabının yayımlanması genellikle ilk ilham kaynağı olarak alıntılanır. Bazıları tarafından modern hareketin, Allan Wexler gibi kompakt bir alanda yaşamayı seçme kavramını araştıran sanatçılarla 1970'lerde başladığı düşünülüyor. 
İlk öncüler arasında Shelter'ın (1973) yazarı Lloyd Kahn ve Tiny Houses'un (1987) yazarı Lester Walker yer alır. Sarah Susanka, The Not So Big House (1997) adlı kitabında detaylandırdığı küçük evler için "karşı hareketi" başlattı.
Portland, Oregon'da sergilenen küçük evler.
Jay Shafer...İlk küçük evini 1999'da Iowa'da inşa etti ve içinde beş yıl yaşadı. Dik bir beşik çatısı ve bir sundurması olan yüz on fit kare [10 m2] idi.

Tekerlekli minik evler, 96 fit karelik (8,9 m2) bir ev tasarlayıp yaşayan ve daha sonra tekerlekli küçük evler için ilk planları sunan Jay Shafer tarafından popüler hale getirildi, başlangıçta Tumbleweed Tiny House Company'yi kurdu ve ardından 6 Eylül 2012'de Four Lights Tiny House Company. 2002'de Shafer, Greg Johnson, Shay Salomon ve Nigel Valdez ile birlikte Small House Society'yi kurdu. Salomon ve Valdez daha sonra modern Küçük Ev Hareketi kılavuzları olan Little House on a Small Planet'i (2006) yayınladılar ve Johnson anı kitabı Put Your Life on a Diet'i (2008) yayınladı.

2007'den 2009'a kadar dünya ekonomisini vuran Büyük Durgunluk ile birlikte, uygun fiyatlı, çevre dostu konutlar sunduğu için küçük ev hareketi daha fazla dikkat çekti. Genel olarak, gayrimenkul işlemlerinin çok küçük bir bölümünü temsil ediyordu. Bu nedenle, ev satın alanların yalnızca %1'i 1.000 fit kare (93 m2) veya daha küçük evler satın alıyor. 
Küçük evler aynı zamanda yardımcı konut birimleri (veya ADU'lar), yaşlanan akrabalar veya geri dönen çocuklar için ek mülk içi konut, ev ofisi veya misafirhane olarak hizmet etmek için kullanılır. 
Küçük evler genellikle 2012 itibariyle yaklaşık 20.000 ila 50.000 ABD Doları arasındadır. 
Minik evler, 2014'te Tiny House Nation adlı bir televizyon programı ve Tiny House Hunters dahil olmak üzere medyada önemli ölçüde yer aldı. 
Yeni Zelanda'dan Bryce Langston, Living Big in a Tiny House adlı, uluslararası küçük evlere ve çevre dostu yaşama yer veren bir YouTube kanalı oluşturdu ve ev sahipliği yaptı.
Tekerlekli küçük evler genellikle karavanlarla karşılaştırılır. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde, belirli boyut spesifikasyonlarını, yani Kanada'da 50 m2 ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 400 fit kareyi (37 m2 ) aşmıyorlarsa, bunlara park modeli RV'ler denir. Bununla birlikte, küçük evler eyalet/il/bölgesel bina kodlarına göre tutulur. Park modeli RV'ler, Kanada Standartlar Konseyi veya RV Industry Association (RVIA) tarafından belirlenen standartlara göre tutulur. 
Küçük evler, geleneksel evler kadar uzun süre dayanacak şekilde inşa edilir, geleneksel inşaat teknikleri ve malzemeleri kullanılır ve estetik açıdan daha büyük evlere benzer.

Dünyada Tiny House

Hareket en çok Amerika'da aktifken, diğer gelişmiş ülkelerde de küçük evlere ilgi gözlemlendi.
Avustralya'da Fred Schultz gibi tasarımcılar ve Designer Eco Tiny Homes gibi inşaatçılar aracılığıyla bir miktar ilgi başladı . Grant Emans tarafından tasarlanan ve NSW'nin güney kıyısındaki Ulladulla'da 2 fabrikası tükenen Designer Eco Tiny Homes'un 40'tan fazla çalışanı var ve yılda 100 küçük ev yapıyor.

2022'de Designer Eco Tiny Homes, dünyanın ilk küçük ev teşhir salonunu açtı ve ayrıca listesine 9,6 metre uzunluğuyla Avustralya'daki en uzun, küçük ev olan yeni bir küçük ev modeli ekledi ve TechnoPODS. [30]Victoria'nın manzaralı Büyük Okyanus Yolu boyunca uzanan TITAN Hills, dünyanın ilk master planlı, ekolojik, şebekeden bağımsız, küçük ev alt bölümüdür.

Kanada'da küçük evlerin yasallığı, konuma ve evin mobil mi yoksa sabit mi olduğuna bağlı olabilir. Toronto'da küçük bir ev için inşaat ruhsatı ve şebeke bağlantısı gerekir. Aralık 2019'da Edmonton , eski 5,5 metrelik minimum genişlik gereksinimini kaldırarak temeller üzerinde küçük evlere izin veren yasalar çıkardı. Bazı belediyeler, şehrin elektriğine ve kanalizasyon sistemine bağlı olmayan binaların bina yönetmeliklerini ihlal ettiğini düşünüyor. 

Bu, bazıları tarafından British Columbia'daki Leaky Condo Crisis'e benzer durumlardan kaçınma girişimi olarak tanımlandı., bu da daha katı bina kodlarının oluşturulmasına neden oldu. Benzer şekilde, karavanlar için tasarlanmış alanlardan bazı mobil küçük evler, mülkün araçların tutulduğu kriterleri karşılamaması nedeniyle reddedildi. Homestead Projesi olarak bilinen Okotoks'ta 600 fit karenin (56 m 2) altındaki evlerden oluşan bir "eko-köy" 2017'de önerildi, ancak bazı Okotoks sakinlerinin muhalefetiyle karşılaştı.

Ağustos 2019'da konsey, geliştirmeye karşı çıkan 3.000 imzalı bir dilekçeyi onurlandırmaya karar verdikten sonra projeyi daha fazla dikkate almama kararı aldı. 
Eylül 2019'da Fransa'da “Ty Köyü”, Bretagne bölümündeki yakındaki Saint Brieuc Üniversitesi'ne 6 km mesafede kapılarını açtı. 

Almanya'da Vauban topluluğu, Freiburg'daki eski bir askeri üste 5000 hane oluşturdu. Bu alanda planlanan bina yoğunluğu dönüm başına 50 konut birimidir. Ayrıca Almanya'da, İngiliz mimar Richard Horden ve Münih Teknik Üniversitesi, 1 kişi için tasarlanmış , üst düzey küçük [5] (76 fit kare veya 7,1 m 2 ) bir küp olan Mikro Kompakt Ev'i (M-CH) geliştirdi.

 –2 kişilik, yemek pişirme, hijyen, yemek/çalışma ve uyuma için fonksiyonel alanları olan. 

Yeni Zelanda'da , şirket tarafından inşa edilen birimlere mobil evler ve tekerlekli küçük evler denir. 

2021 itibariyle, birçok ısmarlama ve özelleştirilmiş ile tabandan gelen bir girişim olma eğilimindedir. 
Küçük alan tasarımı, permakültür ve küçültülmüş, çevre dostu yaşama tutkusu olan bir film yapımcısı olan Bryce Langston, kanalı ve 'Living Big in' web sitesi aracılığıyla YouTube için küçük alanda yaşamla ilgili kısa, belgesel tarzı videolar oluşturdu. Küçük bir Ev'. 

Barselona, İspanya'da Eva Prats ve Ricardo Flores (Flores & Prats) 300 metrekarelik (28 m 2) Bavuldaki Ev'i sundular .

İsveç'te bir şef çift bir Kickstarter başlattı ve ardından bir İsveç ormanında kiralık küçük ev kabinlerinden Stedsans in the Woods adlı ormandan masaya yeni bir hareket başlattı. A Frame kabinlerinin planlarını paylaşıyorlar. 

Birleşik Krallık'ta Tiny Eco Homes UK, 26.000 £'dan başlayan fiyatlarla birkaç özelleştirilebilir Tiny House modeli geliştirdi. Düzinelerce ev, Birleşik Krallık ve anakara Avrupa'da birincil konut olarak kullanılıyor. 

Abito, Manchester'da 353 fit karelik (32,8 m 2) akıllı yaşam alanları olan daireler yarattı ; Tiny House Scotland, Nesthouse'u yarattı; sürdürülebilir küçük ölçekli yaşam olanaklarını keşfetmek için 23 metrekarelik (250 fit kare) modüler taşınabilir küçük bir eko-ev [47] çok düşük enerji sağlayan bazı Passivhaus ilkelerine sahip yüksek yalıtımlı ahşap çerçeveli bir yapı kullanım. Nesthouse'un tahmini maliyeti 55.000 €'dur. Planlama kuralları özellikle küçük evleri kapsamasa da, Kuzey İrlanda da küçük ama büyüyen bir küçük ev sahipleri topluluğu gördü, bu da "(küçük bir ev için) planlama sürecinin bir vaka bazında ele alınması gerektiği" anlamına geliyor. vaka bazında". 

Tiny House İskoçya, Linlithgow İngiltere'den Jonathan Avery tarafından tasarlanan ve inşa edilen NestHouse küçük evi
Brezilya'da, Tiny Houses Brasil, São Paulo, Porangaba'daki bir çiftlikte bir barakada bulunan ülkedeki ilk mini ev fabrikasıdır. Şirket projeler geliştiriyor ve tekerlekli mini evler inşa ediyor. Minik evler, 90.000 R$ değerinde özelleştirilmiş ve el yapımıdır.



Kaynak :